Dünya COVID-19 hastalığının yayılmasını önlemeye çalışmakta ve bunun sonucunda insanlar evlerinde kalmaktadırlar. Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), yoğun bir şekilde evlerimizde internete bağlı kaldığımız bu günlerde bilimden ve astronomiden uzaklaşmamamızı sağlayacak, evden yürütülebilen eğlenceli, eğitici, özgün ve çekici etkinlikleri ödüllendiriyor. Kampanya IAU’nun Astronomi Bilim-Toplum Ofisi tarafından yürütülüyor.
IAU, bilim-toplum uzmanlarına, eğitimcilere, amatör ve profesyonel astronomlara ve astronomi meraklılarına internet üzerinden astronomi etkinlikleri yürütmelerini ve katılmalarını istiyor. Her seviyeden deneyime sahip astronomi meraklıları çevreleriyle internet üzerinden bağlı kalabilecekleri etkinlik düzenlemeye davet ediliyor. Bu etkinlikler bir kişinin teleskobundan yapacağı bir yayın, sanal toplantılar, planetaryum gösterimleri, çevrimiçi astronomi yarışmaları gibi etkinlikler olabilir. Bu kapsamda birçok etkinlik düzenlenmeye başladı bile!
Bu ivmeyi canlı tutmak için IAU, Evden Çevrimiçi Astronomi Ödülleri ile beş ayrı kategoride etkinlikleri ödüllendirmek istiyor.
ÖDÜL KATEGORİLERİ
1) En Yaratıcı Etkinlik: Yaratıcı veya alışıldık olmayan bir yöntemle halkın astronomiye ilgi duymasını sağlayan çevrimiçi etkinlik veya kampanya.
2) En İyi Aile Etkinliği: Aileleriyle evde oturanların aynı evdeki veya internet üzerinden uzaktaki aile üyeleriyle birlikte uygulayabilecekleri astronomi etkinliği.
3) En Başarılı Çevrimiçi Etkinlik: Halkı açık etkinliklerde yalnızca etkinliğin büyüklüğü veya katılan sayısı değil, ayrıca etkinliğin kalitesi de önemli olmaktadır. Bu kapsamda çevrimiçi bilim-toplum etkinliklerindeki kalite ödüllendirilmektedir.
4) En Çok Etkinlik Düzenleyen Grup: Bu ödül astronomiyi evlerinin çok ötesine taşıyıp, geniş kitlelere ulaştıran düzenleyicilere verilecektir.
5) Kitlesel Katılım: Astronomiyle ilgisi olmayan kitlelerin katılımını sağlayan veya onlara ulaşmaya yönelik düzenlenen en ilginç etkinlik.
ÖDÜLLER
Birincilik Ödülü: 600 Euro (her kategoride)
İkincilik Ödülü: 300 Euro (her kategoride)
İlk 10: IAU’nun astronomi bilim-toplum-eğitim dergisi CAPjournal’un basılı haline 4 yıllık abonelik (her kategoride)
Ayrıca etkinlik düzenleyen herkese Katılım Sertifikası verilecektir.
Etkinliklerin Zaman Aralığı: 1 Nisan 2020 – 31 Temmuz 2020
Kimler Katılabilir?
1 Nisan ile 31 Temmuz 2020 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan tüm etkinliklerin Etkinlik Formu aracılığı ile kayıt yaptırmış olması gerekir. Herhangi bir ürün veya servisin satıldığı etkinlikler bu ödüller kapsamı dışındadır.
Nasıl Başvurabilirsiniz?
1) Çevrimiçi astronomi etkinliğinizi, konuşmayı veya toplantıyı planlayın.
2) IAU Küresel Bilim-Toplum Etkinlikleri formunu doldurun
3) Etkinliğinizi 1 Nisan – 31 Temmuz 2020 tarihleri arasında gerçekleştirin.
4) Etkinlik değerlendirme formunu 15 Ağustos 2020’ye kadar doldurup bize iletin.
Daha fazla bilgi için https://www.iau.org/public/oao/oao_global_events/
Kampanya ile veya düzenlemek istediğiniz etkinlikler ile ilgili sorularınız için IAU’nun Türkiye temsilcisi Türk Astronomi Derneği ile iletişime geçebilirsiniz.